Billån

För de allra flesta är bilen idag mer eller mindre en nödvändighet. Utan bil kan det vara komplicerat, tidsödande eller helt enkelt omöjligt att ta sig till arbete eller skola. Bilen innebär också en frihet som få andra transportmedel kan bidra med. Samtidigt är just bilen och alla kostnader den medför, en av de största orsakerna till djupa hål i plånboken. Inte minst vid det tillfälle då det är dags att köpa eller byta bil.

Det är för de allra flesta ett utlägg som vida överstiger de personliga tillgångarna och det är långt ifrån alla som har ett tillräckligt sparkapital för att kunna täcka utgiften. Av just den anledningen finns möjligheten att ta billån, något du kommer kunna läsa mer om i den här artikeln.

Inte som avbetalning

Relativt många förknippar billån med den gamla sortens dyra avbetalningsplaner, där det krävdes kontantinsats, och som resulterade i en förhållandevis dyr bil i relation till vad som stod på prislappen. Med dagens billån är det möjligt att finansiera upp till 80 % av bilens värde genom billån, genom att sätta bilen som säkerhet. Men det finns också varianter av billån utan kontantinsats där billånet kombineras med ett privatlån. Kontantinsatsen kan också bestå av en bil eller motsvarande som du byter in hos en bilhandlare.

Räntekostnader

Ränta är den ersättning som långivaren kräver för att de lånar ut pengar till din nya bil. Den slutgiltiga kostnaden för låntagaren är inte alltid den utannonserade räntan. Även den som annonserar bästa räntan i utgångsläget, kan i slutändan ge en högre kostnad beroende på din kreditvärdighet och extra avgifter.

Därför är det viktigt att du jämför noga, och framförallt tittar på den effektiva räntan. Den effektiva räntan innehåller nämligen även de avgifter och kringkostnader som ska betalas. När allt räknas samman kan alltså den som har en aning högre utannonserad ränta men låga avgifter, bli den som blir den billiga i slutändan.

Hitta bästa billån

Det är inte alltid det lättaste att själv räkna på billån och jämföra vilket som blir det mest ekonomiska alternativet. Därför kan det vara bra att använda sig av någon av de tjänster som finns för att jämföra lån i form av låneförmedlare. Genom en sådan tjänst får du erbjudande från flera olika långivare, och kan själv välja det billigaste alternativet utifrån dina förutsättningar.

En bra bilaffär

Att köpa och äga bil är bland det mest kostsamma för de flestas ekonomi, näst efter boende. Därför är det bra att vara noggrann, väga för- och nackdelar samt att jämföra olika alternativ för att det ska bli så billigt som möjligt.

Många som tänker ta ett billån för att finansiera sitt bilköp, glömmer ofta en av de viktigaste faktorerna – bilens pris. Att förhandla ner priset på bilen innan finansiering, kan ge oväntat stort resultat i slutet. Tänk på att lånade pengar kostar i ränta, och ska betalas tillbaka. Kan då bilen få en lägre prislapp, kan det göra relativt stor skillnad på månadskostnaden

Gör en kalkyl

Kalkylera vilka kostnader som ett bilköp medför för att försäkra dig om att du har råd både kort- och långsiktigt. Skatt, försäkring, reparationer, däck och så vidare, ska sedan kompletteras med lånekostnaden. Addera värdeminskningen, alltså nuvarande värde minus restvärde vid lånetidens slut. Lägg därtill bränslekostnaderna för ett uppskattat miltal, och beräkna sedan vad detta blir utslaget per mil. Justera därefter ingångsvärde, till exempel billigare bil, mindre motor, mindre stöldbegärlig och så vidare för att se hur kostnaderna kan anpassas för att passa din plånbok. Genom att göra detta ökar du dina chanser att kunna betala tillbaka billånet i tid och undviker avgifter som du inte har råd att betala.

Sök efter kampanjer

Relativt ofta finns det kampanjer hos bilhandlarna. Det kan exempelvis vara i samband med att de lanserar en ny modell, och säljer ut förra årets modeller. Det kan också vara att de ligger med för många begagnade bilar i lager och behöver lätta på lagret. Vid dessa tillfällen kan det vara mer fördelaktigt att genomföra ett köp.

Det kan även hända att de annonserar allt från relativt låg ränta ända ner till helt räntefritt, vilket kan påverka totalkostnaderna för billånet. Tänk dock på att kontrollera den effektiva räntan, så att det inte är dolda aviavgifter eller uppläggningsavgifter. Glöm inte heller rådet om att pruta ner bilen trots att det är ett fördelaktigt låneerbjudande, eftersom bilens pris går hand i hand med kostnaden för ditt billån.

Krav vid ett billån

Det finns några få långivare som kan bevilja ett billån vid ett köp från en privatperson, men generellt sett är det oftast inte möjligt att finansiera ett privat bilköp med ett billån. Lösningen på problemet kan vara att ta ett blancolån, även kallat privatlån. Ett sådant lån kräver ingen säkerhet, och du kan använda pengarna till vad du vill. Tänk bara på att räntan i regel är högre på ett sådant lån. Det kan även finnas krav på att bilens värde måste överstiga en viss summa för att ett billån ska vara aktuellt.

Olika långivare kan ha olika krav för att bevilja ett billån, var därför noggrann med att jämföra olika aktörer innan du beslutar dig för en viss långivare.

Frågor om billån

Varför är det viktigt att räkna med restvärde?

Den totala kostnaden för bilen, brukar beräknas som en kostnad per mil. Bestäm vilken tid som bilen ska behållas, och försök uppskatta bilens värde vid den tidpunkten. Det är bilens restvärde. Mellanskillnaden mot inköpspriset blir bilens värdeminskning, och det bör räknas med som en kostnad. Lägg därtill alla driftskostnader och lånekostnader, så ger det en total kalkyl för bilen.

Vem kan få billån?

Precis som med de flesta andra typer av kredit, behövs oftast en stadig inkomst och en i övrigt god ekonomi för att få ta ett billån. Samtidigt har långivaren bilen som säkerhet, och därmed kan det vara möjligt att få billån även med betalningsanmärkning. Även vid billån kan det vara fördelaktigt att ha en medsökande, så att ni är två om lånet. Det går också att ha en borgensman som garanterar att lånet kommer att betalas, vilket kan öka dina chanser att bli beviljad.

Var hittar jag bästa billånet?

Det går inte att generellt svara på vem som har bästa billånet. Det varierar, och olika kampanjer gör att det kan skifta från ena veckan till nästa. Det bästa är att försöka bilda sig en uppfattning om ränteläge och villkor, genom att lägga tid på att jämföra och ta del av villkor. Var också noggrann med att förhandla såväl bilpris som ränta och villkor på lånet. Där kan det finnas möjlighet att sänka totalkostnaden för köpet.