Forbrukslån

LångivereVurderingLånebeløpRenteEksempelAlderBetalingsanmerkningSøk lån
1
Uno Finans10.000 - 600.000 kr5,00% - 24,4%Eff.rente 10,86%, 300.000
o/10 år, totalt 481.338 kr
20+ årJa, krever sikkerhetSøk nå
* Annonselenke
2
Lendo10.000 - 600.000 kr5,03% - 28,09%Eff.rente 11,19%, 130.000
o/5 år, totalt 167.988 kr
18+ årJa, krever sikkerhetSøk nå
* Annonselenke
3
Zensum20.000 - 600.000 kr5,25% - 29,9%Eff.rente 9,71%, 150.000
o/5 år, totalt 188.160 kr
25+ årNeiSøk nå
* Annonselenke
4
Klikklån10.000 - 70.000 kr13,42% - 52,85%Eff. rente 14,15%, 100.000
o/6 år, totalt 137.120 kr
25+ årNeiSøk nå
* Annonselenke

Har du noen gang vært i en situasjon der du kunne trengt litt ekstra pengedr i hånda ganske med en gang? Det har nok de aller fleste; enten de har god eller dårlig økonomi. Hverdagen kan være ganske forutsigbar, men likevel kan det skje uventede ting. For eksempel kan kjøleskapet ryke, bilen kan trenge nødvendige reparasjoner, eller det kan komme fuktskader på huset. I slike tilfeller kan det være godt å vite at det finnes en løsning på den økonomiske delen av problemet, hvor et alternativ kan være å søke forbrukslån. Når du søker forbrukslån trenger du ikke oppgi hva dette skal brukes til eller stille med sikkerhet.

Hva er forbrukslån 2024?

Et forbrukslån er et lån av lite eller middels størrelse med ulike krav til låntaker og eventuell sikkerhet. De fleste vet at det vanlig å låne penger til kjøp av hus eller bil, men færre vet at et forbruks lån kan være like aktuelt å vurdere i mange andre situasjoner. Det finnes mange ulike banker og lånetilbydere som tilbyr forbrukerlån. Kravene du må oppfylle for å kunne få tilbud om et lån, i tillegg til renter og andre betingelser, kan variere veldig. Ved denne typen lån vil du få tilbud om forbrukslån uten sikkerhet. Det betyr at du ikke trenger å sette opp verdigjenstander som huset eller bilen som pant. Når du søker om denne typen lån trenger du heller ikke oppgi hva du har planer om å bruke lånet til. Dette er i all hovedsak forbrukslån definisjon, og viser hva lån som for eksempel DNB forbrukslån innebærer.

Ulike forbrukslån

Et forbrukslån kan søkes om og brukes til mange ulike formål. Før innvilgning av lån vil låntakers økonomiske bakgrunn bli sjekket gjennom en kredittsjekk, for at långiver kan forsikre seg om at beløpet vil kunne bli tilbakebetalt innen tiden. Selv om det finnes ulike typer lånevilkår og krav, er det ikke mulighet for å søke om forbrukslån uten kredittsjekk. Det finnes dog muligheter for forbrukslån med betalingsanmerkning. Det finnes ingen fasit for Norges billigste forbrukslån, ettersom dette vil variere og avhenge ut ifra ulike faktorer og betingelser.

Det finnes ulike typer av forbrukslån Norge, og hvilket lån du burde ta opp er avhengig av hva du har tenkt å bruke pengene til. Noen velger å ta opp et såkalt smålån, som er en mindre sum penger og som følgelig vil ha en kortere nedbetalingsperiode. Smålån er passende for summer når du for eksempel trenger nye hvitevarer eller trenger pengene til å betale depositum på en ny leilighet. Et større forbrukslån kan også brukes til å dekke egenandelen som trengs for å ta opp et boliglån – som i Norge er 15 % av boligpris. Større forbrukslån kan også brukes til å øke verdi av bolig gjennom oppussing, for eksempel via forbrukslån DNB eller Gjensidige forbrukslån. Forbrukslån for bilkjøp er også en mulighet, istedenfor et klassisk billån hvor du har bilen som sikkerhet.

Refinansiere gammel gjeld

Mange lån og kredittkort kan bli dyre i lengden, og mange må ta opp flere og flere lån for å kunne betale avdrag og renter på tidligere lån. På denne måten er det lett å havne i en situasjon hvor du sitter med gjeld i form av mange ulike lån – som alle skal betales på ulike tidspunkt, har ulike renter og avdragssummer. Det er mulig å miste oversikten eller risikere at det blir så dyrt at du ikke får betalt alle, og dermed drar på deg enda mer gjeld eller risikerer at det blir sendt til inkasso. Dette vil igjen skape en enda vanskeligere situasjon – og i verste fall ødelegge kredittvurderingen til den det gjelder. Forbrukslån kan også brukes til å refinansiere ulik gjeld, og «refinansiering» er også en egen form for lånetilbud.

Du kan søk om forbrukslån og betale ut all gjelden selv, men mange tilbyr muligheten for å ta opp et lån som er spesielt utformet for å refinansiere forbrukslån. Disse lånene er spesielt tilpasset refinansiering med gunstig rente. Når du søker refinansiering oppgir du det samme som ved andre lånesøknader, men du oppgir også hvor mye samlet gjeld du har. Da får du ikke utdelt penger til forbruk, men lånesummen tilsvarer den eksisterende gjelden og skal brukes til dette. Slik refinansiering av forbrukslån gir en økonomisk forutsigbarhet. Alle lånene vil samles til ett stort lån slik at du kun vil ha én nedbetalingsplan med avdrag og forholde deg til, i tillegg til kun én forbrukslån rente.

Hvem kan søke om forbrukslån Norge?

For å få innvilget en søknad om et forbrukslån er det ulike krav som må oppfylles. Kravene kan derimot variere avhengig av hvor du søker lån. Derfor kan det være greit å sjekke hva som gjelder før du sender inn en søknad. Det finnes for eksempel alderskrav, og selv om noen har en minimumsalder på forbrukslån 18 år, så krever de fleste aldersgrense for forbrukslån 20 år. Noen har faktisk også en øvre aldersgrense satt til blant annet 70 år. Videre finnes det ofte krav om at du må være norsk statsborger, i tillegg til at du må ha oppholdt deg i Norge en viss tidsperiode før du søker – som regel minst tre år. Noen kan også kreve at du er i fast jobb eller har annen fast inntekt, og du kan normalt sett ikke ha noen betalingsanmerkninger.

Dersom du har betalingsanmerkninger kan det likevel finnes muligheter for deg. En betalingsanmerkning vil også bli slettet enten når gjelden er gjort opp for, eller automatisk etter fire år. Dette betyr at en betalingsanmerkning i dag ikke betyr at du er svartelistet for alle typer lån for resten av livet.

Passer et forbrukslån for deg?

Et forbrukslån passer i hovedsak de som trenger raske penger av ulike grunner. Du burde likevel ta visse forbehold, og ikke søke dersom det ikke er nødvendig. Dersom du ikke har en stabil inntekt, eller låner for mye med en kort nedbetalingstid, kan du få problemer med å betale tilbake lånet. I slike tilfeller vil rente forbrukslån, som varierer veldig mellom ulike lån, gjøre lånet dyrere i lengden.

Manglende mulighet til å betale avdrag vil også medføre gebyr i de fleste tilfeller, og dersom du ikke kan betale et avdrag etter at du har fått påminnelser og gebyrer så kan det gå til inkasso. Dette kan gjøre lånet dyrere enn først utregnet, og i verste fall gi deg betalingsanmerkninger og dårligere kredittvurdering. Du burde lese nøye gjennom de betingelsene og vilkårene som gjelder hvis du får tilbud om et lån, og se på rentene og totalkostnad på lånet og vurdere din egen økonomi før du godtar et tilbud.

Hvor mye kan du søke om?

Hvor mye du kan søke er forskjellig avhengig av hvilken lånetilbyder du søker lån hos, og andre faktorer som blant annet hvor høy inntekt du har og om du er i fast jobb. De mulige lånesummene for forbrukslån varierer som regel mellom 5000-500 000 kroner. Hvis du skal låne en mindre sum vil gjerne kravene til inntekt og lignende ikke være like strenge. Dersom du skulle få avslag på søknaden din kan det hjelpe å søke om en mindre sum. Hvis du likevel trenger mer penger enn det du får tilbud om, finnes det flere som godtar søknaden din hvis du søker med en medsøker. Foreldre med trygg inntekt kan for eksempel søke med barna sine, eller kanskje du har en god venn som er villig til å skrive under lånesøknaden din med deg. En medsøker kan øke sjansene dine til å få innvilget større beløp – dersom det er det du behøver.

Hva er forskjellene mellom forbrukslån og kredittkort?

Forbrukslån og kredittkort gir begge relativt rask tilgang på penger, og virker kanskje som to like alternativ for samme formål, men det finnes visse forskjeller: Et kredittkort er et ekstra betalingskort du kan få utstedt fra din bank, eller en annen tilbyder, og ha med deg i lommeboken din. Kortet kan ha ulike kredittgrenser, avgifter og renter, men likt for alle er at du ikke trenger å bruke det. Dette er et kort som for eksempel kan brukes i nødstilfeller, som når du har glemt eller mistet bankkortet ditt, men kan også beholdes i lommeboken uten å dra på seg noen kreditt. Det betyr at du kan ha det liggende til når du virkelig trenger det, og da ha tilgang til penger uten å måtte søke og vente på svar.

På den andre siden kan kortet også brukes igjen og igjen. Noen velger å betale med kredittkort istedenfor et vanlig bankkort, og betaler hele den utestående summen på kredittkortet hver måned slik at de ikke må betale gebyr og renter. Dette kan gi en bedre oversikt over forbruket ditt. Kredittkort kommer også av og til med ulike rabatter og forsikringer. For eksempel reiseforsikring, som gjelder dersom du betaler en viss andel av prisen for reisen med kredittkortet ditt.

Totalsummen på gjeld ved bruk av kredittkort sammen med en lengre nedbetalingsperiode kan dog bli dyrere enn et forbrukslån. Dette kommer av at kredittkort ofte har høye renter i forhold til forbrukslån, slik at det blir mer å betale hver måned og dermed totalt.

Et forbrukslån er ikke en kreditt som kan brukes flere ganger, eller ligge på konto til det trengs uten å pådra seg renter. Her søker du om en spesifikk sum, og om søknaden innvilges vil pengene beregne renter og avgifter fra de kommer på konto – uansett om du ikke bruker de. Men en søknad om et forbrukslån gjøres som oftest med en eksakt vare eller tjeneste i tankene, og derfor brukes beløpet fortløpende. Med forbrukslån velger du selv hvor mye du vil søke om (hvis du får summen innvilget) og hvor lang tid du vil bruke på å betale lånet ned. Du vil få oversikt over totalsummen og hvor mye de månedlige avdragene kommer til å komme på før du signerer lånet, og du vil mest sannsynlig få lavere rente på lånet ditt. Hvis du vil bruke lengre tid på å betale ned lånet, og ha forutsigbarhet i forhold til nedbetaling, er det mer oversiktlig å søke om forbrukslån fremfor å søke om et kredittkort. Du kan ikke forvente «billig forbrukslån», men bedre betingelser.

Finn beste forbrukslån 2024

Når du skal søke om et forbrukslån er det viktig å undersøke og sammenligne ulike tilbud. Du kan blant annet bruke et redskap som lånekalkulator forbrukslån, der du skriver inn hvor mye du ønsker å låne og hvor lang tid du vil bruke på å betale ned lånet. Kalkulatoren vil da regne ut slik at du kan se omtrentlig hvor mye det eventuelt vil koste deg. Du kan også dra nytte av å sammenligne ulike tilbud du kvalifiserer deg for på én og samme side, og dermed se hvilket tilbud som passer deg best. Det er vanskelig å bestemme beste forbrukslån med beste rente forbrukslån for noen andre enn seg selv, ettersom det avhenger av hva du vektlegger i en lånesøknad. Uansett om du foretrekker forbrukslån best i test eller forbrukslån med lav rente kan du finne det rette valget for deg.

FAQ ­– ofte stilte spørsmål

Får jeg dårligere lån hvis jeg søker gjennom et låneselskap?

Hvis du velger å søk forbrukslån gjennom et seriøst låneselskap, som gir deg tilbud fra flere ulike lånetilbydere, vil du ikke få dårligere tilbud enn om du hadde søkt direkte hos de respektive lånetilbyderne. Ofte vil du kunne få bedre tilbud for billigst forbrukslån og forbrukslån lav rente fordi du kan sammenligne og velge mellom de ulike alternativene.

Hvor mye kan jeg låne?

Hvor mye du kan låne avhenger av flere ulike faktorer, som blant annet de ulike lånetilbydernes krav til låntakere. Generelt sett finnes det forbrukslån på mellom 5000-500 000 kroner. Du kan bruke en forbrukslån kalkulator for å beregne hvor mye du kan låne og hva det vil koste.

Hvor fort kommer pengene?

Når du søker på nett er det mulighet for å få forbrukslån på dagen. Hvis du må levere inn ekstra dokumentasjon, som for eksempel lønnsslipper, vil det ta lengre tid å behandle søknaden din. Men dersom du får godkjent forbrukslån på timen kan du ha pengene på konto samme dag hvis du søkte tidlig, men mest sannsynlig innen 1-2 virkedager.

Hvor fort må jeg betale tilbake lånet?

Du kan selv velge hvor lang tid du vil bruke på å nedbetale lånet, og du kan som regel velge mellom alt fra 1 til 15 år.

Kan jeg få forbrukslån med betalingsanmerkning?

I de fleste tilfeller vil en betalingsanmerkning føre til et avslag, men det finnes noen som tilbyr forbrukslån uten sikkerhet med betalingsanmerkning.