Boliglån

LångivereVurderingLånebeløpRenteEksempelSøk lån
Tjenestetorget500.000 - 15.000.000 kr1% - 12%Eff.rente 4,45%, 2.000.000 kr
o/25 år, totalt 3 283 822 kr
Søk nå
* Annonselenke

Å kjøpe bolig kan være en komplisert prosess, og et boliglån kan være mye å sette seg inn i som ny på boligmarkedet. Denne artikkelen skal prøve å forklare bolig lån, fra A til Å. Her kommer vi ikke til å spesifikt henvise til ett bestemt lån som kan passe for deg. Men gjennom videre lesing kan du få en tanke om hva ditt neste boliglån vill innebære, og kanskje få noen idéer om hvor du ønsker å søke. Søk om boliglån kun etter du har blitt korrekt informert!

Landets beste boliglån kan vi helt enkelt ikke sette en pekepinn på. Du får tak i boliglån DNB, Tekna boliglån, Skandiabanken boliglån, Nordea boliglån, Gjensidige boliglån, samt lån bolig hos mange andre banker og foretak. Kanskje du liker best å låne privat? Ulike mennesker vil trenge ulike lån på ulike premisser, og det er derfor det finnes så mange forskjellige foretak og tilbud der ute.

Beste boliglån for deg 2024?

Før du tenker på å søke om et boliglån er det viktig å skrive ned hva du er ute etter. Det er ikke slik at alle trenger et likt lån til bolig, og et bra lån for én person vil ikke ikke alltid være et bra alternativ for en annen person. DNB boliglån eller boliglån Skandiabanken kan kanskje passe for noen, mens andre ender opp med refinansiering av boliglån Sparebank 1. Dette er fordi vi alle har ulike finansielle utgangspunkt og ønsker.

Et «bra boliglån» betyr nødvendigvis ikke et billig boliglån. Å beregne boliglån kan være en intrikat jobb som har mange variabler. Å sammenligne boliglån er essensielt når du søker etter lånet for deg. Sammenlign boliglån fra en ulike banker og tilbud for å forsikre deg om at du får best rente på boliglån, og generelt det billigste boliglån for deg. Boliglån beste rente i år er nødvendigvis ikke den beste i 2025, og banken med laveste rente boliglån i dag har nok ikke laveste rente om noen år. Det gjelder å finne et tilbud du kan leve og være fornøyd med i mange år.

«Hva kan jeg få i boliglån?» er et spørsmål mange stiller seg når de søker om lån. Heldigvis har så å si alle banker en boliglån kalkulator tilgjengelig på sine sider. Søk boliglån kun etter du har testet ut disse verktøyene, som kan gi mer oversikt. Lånekalkulator boliglån forteller deg et omtrentlig beløp på boliglånet, ved å ta i betraktning hvor mange dere er, din tidligere gjeld, samt flere andre faktorer. Beregn boliglån som skal nedbetales hver måned ved å se på rente på boliglån og din ønskede nedbetalingstid. Boliglån beregner er et verktøy som kan benyttes i din boligjakt.

Egenkapital boliglån

De aller fleste boliglån har et krav om egenkapital fra sine potensielle låntakere. Uten en god egenkapital kan det være vanskelig å komme seg effektivt inn på det brennende boligmarkedet i Norge – spesielt i de store byene. Alle norske banker er nødt til å følge det norske regelverket når det gjelder krav om egenkapital. Dette kravet er satt for å forhindre huseiere å ta opp et lån de ikke klarer å betale tilbake. For å skaffe denne egenkapitalen er du nødt til å prioritere dette og begynne sparingen tidlig, helst allerede fra året du fyller 18. Egenandelen du må stille med er fastsatt av staten til å være 15 %.

Om den tilstrekkelige egenkapitalen mangler kan du også ha en ekstra sikkerhet i familien. Banker har ofte muligheten til å godta sikkerhet via foreldre eller andre medlemmer av familien. Foreldre kan også stille som kausjonister for deler av boliglånet, noe som vil si at en eller flere eiendeler stilles som sikkerhet. Dette kalles for tilleggssikkerhet. Om du ikke skulle klare å nedbetale lånet ditt er det foreldre, eller andre personer som stiller med sikkerhet, som er nødt til å nedbetale lånet ditt. Når en avtalt mengde av lånet er nedbetalt vil kausjonen på lånet bli slettet.

Husk at egenkapital og boligkjøp er lettere med to. Flere personer som stiller sammen om ett boliglån og egenkapital har mulighet til å investere i et større lån. Dette trenger ikke nødvendigvis å være en samboer. Kanskje du har mulighet til å kjøpe sammen med foreldrene dine, eller en kompis? Så fort du er inne på boligmarkedet og har en formue vil ditt neste kjøp bli enklere.

Boliglån for unge

Det er ofte de unge som sliter mest på boliglån. Boliglån for studenter, lærlinger og andre unge uten tilstrekkelig egenandel boliglån kan være spesielt utfordrende. Det er flere banker som har egne ordninger med boliglån ung eller boliglån student, altså boliglån for unge. Dette er hovedsakelig for ungdom fra 18 år til de tidlige 30-årene. Med medlåntaker boliglån er det alderen til den yngste som teller. Hos store banker er det ofte flere fordeler med å være medlem og spare i en BSU (boligsparing for unge). Her får du bedre renter for pengene dine, samtidig som du lover deg selv, og banken, at du skal bruke disse pengene på din første bolig.

Det er ikke bare gunstige renter på sparepengene dine du kan ta deg nytte av. De fleste banker tilbyr de unge kundene sine stor hjelp på å komme seg fra et hjem til sitt neste. Dette kan unge ta nytte av, for å få mest ut av opplevelsen når de kjøper bolig. Disse tjenestene kan rangere fra rådgivere som hjelper deg under hele prosessen med råd og tips om boligkjøp, finansieringsbevis og oversikt over forsikringsbehov, til gratis verdivurdering av nåværende bolig. Husk å søke boliglån hos en bank som er villig til å hjelpe deg hele veien.

Selv om du søker om boliglån for unge er det fortsatt flere krav som blir stilt til deg som låntaker. Det største kravet, som ofte kan være vanskelig å oppfylle, er kravet om egenkapital. De fleste banker stiller med et prosentkrav på sine kunder, som ligger på 15 % av den totale summen på din ønskede bolig. Krav om egenkapital svinger stort, og hos noen foretak er det heller ikke nødvendig. Et eksempel på 15 % med egenkapital for unge kjøpere er om en ung student skal kjøpe en bolig til 1 500 000 kroner. Da er personen nødt til å stille med 225 000 kroner i egenkapital.

Visste du at du kan få skattefradrag ved å spare i en BSU? Det er sant; ordene skattefradrag boliglån hører sammen. Hvis du er ung og jobber mye kan du få opptil 5000 kroner trukket fra skatten din, hvert år. Rentefradrag boliglån er også en mulighet. Da kan renter av (alle) lån bli trukket fra på selvangivelsen.

Boliglån uten egenkapital

Egenkapital, på minst 15 %, er nødvendig når du søker etter din første bolig. Det kan i flere tilfeller være snakk om store summer, og selv unge med gode lønninger sliter med å komme seg inn på markedet. Men selv om du står uten egenkapital, og et godt grunnlag for finansiering av boligdrømmen, finnes det fortsatt noen muligheter for deg. Prosentandelen boliglån 100 finansiering er ikke vanlig, men heller ikke umulig. Et mulig alternativ er bruk av kausjonist.

Boliglån med kausjonist er en reel mulighet som ofte blir satt i praksis med for eksempel dine foreldre eller besteforeldre. Dette er da ofte et lån med pant i bolig. Lån med sikkerhet i bolig kan være en mulighet, hvis du er sikker på at du kan betale summen tilbake. Foreldre kan også ofte gi ut privatlån, eller forskudd på arv for å dekke egenkapitalen. En annen løsning kan være å søke om forbrukslån fra flere foretak til kravet om 15 % egenkapital er dekket. Et tips er å se om din kommune tilbyr startlån til unge som ønsker seg egen bolig. Om du får innvilget dette vil ofte bankene låne ut det resterende beløpet.

Renter på boliglån

Mange vil nok tenke at best boliglån er ofte lånet med best rente, men dette vil variere veldig. Renter boliglån kommer faktisk i flere ulike former, og betingelsene kan variere. En rentekalkulator boliglån rente kan testes ut før du søker om lån på bolig. Beste rente på boliglån opplyses også ofte av norske aviser og finanssider. Se litt rundt på nett for oppdaterte lister over best rente boliglån.

Fastrente boliglån er en måte å få et forutsigbart lån over lengre perioder. Her kan du avtale en fast rente på boliglånet for å få faste nedbetalinger. Du sikrer deg også mot renteøkning, samtidig som du kan gå glipp av rentefall. Hvor mye av lånet som skal settes med fast rente er opp til deg.

Flytende rente over tid kan gi deg billigst boliglån, avhengig av situasjonen. Renten vil endre seg, og gi god rente i noen perioder, men dårlig rente i andre perioder. Avdragsfrihet på boliglån er en trygghet ved at du ikke alltid er nødt til å betale ned på lånet ditt. Om du har lavere inntekt en periode kan du sette av litt tid til å kun betale ned rentene, altså avdragsfrihet boliglån.

Refinansiere boliglån

Å refinansiere boliglan betyr essensielt å flytte boliglån. Å flytte et lån er et normalt alternativ. Om du blant annet ønsker å pusse opp boligen, hjelpe barna inn på boligmarkedet, ta ut likviditet til investering eller å bytte fra flytende rente til fast rente, kan refinansiering av boliglånet være svaret. Refinansiering boliglån kan være en utvei hvor du ender opp med ett lån som er tilfredsstillende for deg. Med refinansiering av boliglån kan du ofte også samtidig refinansiere eventuelle smålån du har, eller be om et forbrukslån i tillegg.

Om du ønsker å bytte bank boliglån er dette vanligvis ikke noe problem. Det du trenger å gjøre er å skaffe deg en oversikt over egen personlig økonomi og din samlede gjeld. Ditt nye lån er jo nødt til å stemme overens med din livsstil. Ta kontakt med din foretrukne bank for videre hjelp.

Boliglån med betalingsanmerkning

Med betalingsanmerkninger eller gjeld hos namsmann kan en søkeprosess for boliglån bli mer utfordrende. I de tradisjonelle bankene i Norge er betalingsanmerkninger noe som ikke godtas blant søkerne, derfor må man ofte ty til andre metoder. Flere foretak tar på seg jobben med å analysere din personlige situasjon, for å se om du faktisk er i stand til å betale ned lånet ditt. Det er jo ikke alltid at en betalingsanmerkning bestemmer hele din fremtidige situasjon. Husk at betalingsanmerkninger ikke varer for alltid, og vil bli slettet etter fire år.

FAQ – ofte stilte spørsmål

Du er ikke alene om alle spørsmålene du går og bærer på. Flere er i samme situasjon som deg, og har allerede stilt disse spørsmålene til fagfolk. Les gjennom våre ofte stilte spørsmål på denne siden. Dette kan spare deg for mye tid, i forhold til å stille spørsmål via e-post eller telefon.

Hvor mye kan jeg få i boliglån?

Svaret til det vanlige spørsmålet «hvor mye kan jeg låne boliglån?» er ekstremt varierende. Dette varierer avhengig av hvor mye egenkapital du kan stille med, dine stabile inntekter, sivilstatus, nåværende eiendeler og hvilken bank du søker hos. Noen banker og foretak har en bolig lån kalkulator du kan bruke, mens hos andre må du ta direkte kontakt.

Hvordan kan jeg refinansiere boliglånet mitt?

Det er mange foretak i Norge som tilbyr refinansiering og dette gjelder også på boliglån. Ta kontakt med hvilket som helst foretak om refinansiering av ditt lån. Eventuelt kan du refinansiere ved hjelp av et forbrukslån.

Kan jeg søke boliglån uten egenkapital?

Det er mulig å søke boliglån uten egenkapital. Dette går ofte utenfor de store tradisjonelle norske bankene. Flere foretak tilbyr boliglån til unge, eller andre som ikke har noen egenkapital å stille med. Dermed kan også du delta på budrunden på drømmehuset. Du kan også se på muligheten for å låne egenkapitalen privat av foreldre, eller gå sammen med en medsøker.

Hvor mye egenkapital trenger jeg?

Krav om boliglån egenkapital er satt av den norske stat til å være 15 %. Din personlige økonomi, og hva slags bolig du skal kjøpe, kan også ha noe å si for kravet om egenkapital. Det finnes også alternativer, som medsøker eller kausjonist, dersom du mangler egenkapital.

Hva om jeg ikke har nok egenkapital?

Det finnes flere måter å skaffe seg egenkapital på. Kanskje du har muligheten til å kjøpe bolig sammen med foreldre, eller en god venn? Kanskje noen i familien kan gi et innskudd på egenkapitalen som gave eller privat lån? Det er også mulighet for å få foreldre til å stille som sikkerhet via kausjon på hytte eller bolig. Eventuelt er du nødt til å spare videre i en BSU-konto.

Hva er beste rente boliglån 2024?

Det er vanskelig å si hvem som tilbyr den beste renten på boliglån, ettersom utgangspunktet vil være ulikt for alle. Kanskje DNB boliglån rente blir det beste tilbudet for noen, mens andre velger en annen bank. Vi anbefaler å sjekke ut og sammenligne ulike banker, før du gjør ditt valg.