Smålån

LångivereVurderingLånebeløpRenteEksempelAlderBetalingsanmerkningSøk lån
1
Uno Finans10.000 - 600.000 kr5,00% - 24,4%Eff.rente 10,86%, 300.000
o/10 år, totalt 481.338 kr
20+ årJa, krever sikkerhetSøk nå
* Annonselenke
2
Lendo10.000 - 600.000 kr5,03% - 28,09%Eff.rente 11,19%, 130.000
o/5 år, totalt 167.988 kr
18+ årJa, krever sikkerhetSøk nå
* Annonselenke
3
Zensum20.000 - 600.000 kr5,25% - 29,9%Eff.rente 9,71%, 150.000
o/5 år, totalt 188.160 kr
25+ årNeiSøk nå
* Annonselenke
4
Klikklån10.000 - 70.000 kr13,42% - 52,85%Eff. rente 14,15%, 100.000
o/6 år, totalt 137.120 kr
25+ årNeiSøk nå
* Annonselenke

Smålån er som navnet tilsier små lån på relativt lave summer. Ved behov for en relativt beskjeden sum med penger er det vanlig å ty til mindre lån med relativt høy effektiv rente. Det kan være flere grunner til at et slikt lån trengs. Det dreier seg som regel om lån på mellom 5 000 og 500 000 kroner, selv om noen tilbydere også går både høyere og lavere summer enn dette. De høyeste smålånene er sjelden på over en halv million kroner. Vanligvis er minstesummen for smålån 5000 kroner, men dette kan variere fra tilbyder til tilbyder.

De minste lånene er også kjent som minilån, og slike sma lån kan være en økonomisk løsning dersom du får et uventet behov for å kjøpe eller reparere noe. Renten på disse lånene er dog relativt høye, og vanligvis er de høyere enn rentene for studielån og boliggjeld. Samtidig er det mulig å finne smålån hvor rentene er lavere enn for eksempel for kredittkort. Akkurat som med de fleste andre lån kommer også smålån med flere alternativer for tilbakebetaling, med alt fra avdragsfrihet til betalingsfrie måneder. Desto kortere nedbetalingstid du velger, desto lavere blir rentekostnadene. Men da må du samtidig belage deg på høyere månedlige regninger.

Hvorfor smålån?

Smålån er forbrukslån som ofte har både høyere maksimalt lånebeløp og lavere rente enn kredittkort. I motsetning til kredittkort tas smålån ut som en engangssum, og ikke i form av små uttak og kjøp. Lånet gis i kontanter, og det er låntakeren selv som disponerer bruken. Ofte kan du snakke med tilbyderen om å utbetale lånet over en lengre periode, og de skreddersyr som regel nedbetalingsplanen til den enkelte kunde. Dette gjør at smalan er et alternativ for de som har behov for å handle med kontanter og ta ut penger. Smålån egner seg også for store kjøp som må gjennomføres med kontantbetaling, og som overskrider grensene for vanlige kredittkort.

Begrepet «smålån» omfatter små lån med relativt lav lånesum og høy rente. Selv om renten er relativt høy på disse lånene, finnes det grunner til at de kan være et alternativ i bestemte tilfeller. Flere norske enkeltpersoner og husholdninger benytter seg av slike lån for å få penger til plutselige utgifter, men også til å rydde opp i gjeld de har fra før. Flere formål, som reparasjoner eller oppussing, kan finansieres ved hjelp av denne typen lån. Her i Norge er det også blitt vanlig å benytte seg av forbrukslån for å samle gjeld og spare på både renter og fakturagebyr.

Refinansiering for å rydde økonomien

Mange forbrukere har pådratt seg gjeld fra flere ulike tilbydere, og dette kan ofte bli rotete med alle regningene som skal betales til ulike frister. I dag velger mange å samle smålån i ett og samme lån, og dette kalles å refinansiere smålån. Dette gjør at du kan forholde deg til kun én rentesats, samtidig som du kun skal betale regninger til ett sted. Ved refinansiering av smålån kan du samle alle smålån som faller inn under lånegrensen for å få bedre kontroll – med samme rente og månedlig innbetaling på det hele. Noen lån, som studielån og gjeld på eiendom, har ofte mer gunstig rente enn mindre lån, og trenger derfor ikke nødvendigvis å refinansieres.

Mange velger å ta opp smålån i forbindelse med refinansiering av flere mindre lån fra forskjellige tilbydere. Det er ikke uvanlig at en gjeld bygger seg opp i form av kredittkortregninger fra ulike selskaper og banker. Disse kan ofte ha en ganske høy rente, og i tillegg kommer fakturaomkostninger fra hvert firma på toppen av det hele. Ved å samle denne gjelden i ett og samme smålån vil du kunne spare, både fordi du får lavere rente, men også på grunn av reduserte fakturaomkostninger. På mange måter gjør små lån Norge litt rimeligere å leve i, særlig for de som ønsker å refinansiere. Det er mange som får sin første betalingsanmerkning simpelthen fordi de har klart å glemme å betale én regning, og det å ha færre betalingsvarsler å forholde seg til kan forhindre at dette skjer.

Utfordringer med kredittverdighet

Det er ikke alle som sitter på formue eller eiendom de kan belåne for raske kontanter. Stadig flere nordmenn opplever å få nektet både abonnementer og kredittkort fordi de har pådratt seg betalingsanmerkning. Mange tenker at dette er noe som kun rammer de med høyt forbruk, men selv en gjenglemt telefonregning kan sette personer i fare for å bli skrevet ned. Et alternativ kan da være smålån, som også gis til personer med dårlig betalingshistorikk. Dette gir personer med betalingsanmerkning muligheten til å refinansiere sin gjeld og komme seg på bena igjen.

Dersom du har en betalingsanmerkning er det ofte slik at du vil få avslag på en del låntyper. For de som ikke har tilgang på andre typer lån er det i noen tilfeller mulig å få smålån med betalingsanmerkning. Dette gjør at flere personer og husholdninger også har muligheten til å få lån. Gjennom økt tilgjengelighet på kontanter, gjør muligheten for å ta opp smålån Norge til et land hvor det er vanlig å benytte seg av dette hjelpemiddelet, og det finnes opptil flere tilbydere på markedet. Men du kan dog ikke forvente smålån på dagen uten kredittsjekk.

Det er ikke alle som kan stille med de samme garantiene, og smålån uten sikkerhet lar forbrukerne samle dyre smålån eller samle smålån og kredittkort under ett og samme lån. Refinansiering er en løsning som benyttes av stadig flere for å komme seg ut av luksusfellen. Du kan søke om smålån med inkasso og få små lån med betalningsanmärkning også. Ofte tar banken da pant i andre eiendeler, som for eksempel bil eller fritidseiendom. Det innvilges små lån på dagen og smålån med inkasso eller andre betalingsvarsler festet til søkeren, men som sagt ikke smålån uten kredittsjekk.

Søk om smålån på nett

For å spare bankene for tid, og dermed også kundene for penger, gjøres det meste av søknadsprosessen på nett. BankID er noe de fleste har, og brukes ofte i forbindelse med signering av innvilget lånesøknad. Som med så mye annet i disse dager foregår også lånesøknaden for disse lånene på Internett. Det kan være lurt å ha pass, personnummer og bankkodebrikke for hånden før du setter i gang.

Kredittsjekk i Norge foregår vanligvis automatisk, og du får ofte svar nesten med en gang. Dette besparer både kunden og banken for tid, noe som gjør at det er mulighet for å få innvilget smålån på timen. Smålån uten kredittsjekk, som konseptet «små lån utan UC» i Sverige, er vanlig å søke etter, men det finnes ikke lån innvilget uten kredittsjekk i Norge – eller Sverige. Dette er fordi alle som tilbyr kredittavtaler til forbrukere etter norsk lovgivning må vurdere denne personens kredittverdighet og mulighet for å betale tilbake. Men det er fortsatt mulighet for smålån selv om du har opparbeidet deg betalingsanmerkninger.

Når du er på utkikk etter smålån er det som regel lurt å høre med din egen bank først om hvilke forbrukslån de tilbyr, siden tiden for overføring av penger er raskere når det er innenfor samme bank. Du burde også sammenligne ulike smålån og kreditt på en oversiktlig måte. Du kan lese nyttige anmeldelser fra andre som har benyttet seg av samme tilbyder, og sammenligne ekte erfaringer. Du kan for eksempel søke etter små lån på minuttet eller beste refinansiering av smålån på nettet.

Finn og lån små beløp med bedre rente enn den gjelden du vil samle. Dette kan være gjeld fra raske kreditter mottatt tidligere og tømte kredittkort. Vanligvis gir smålån lav rente sammenlignet med for eksempel kredittkort, og du slipper også fakturaomkostninger dersom du kun får utstedt regning fra ett sted. Med så mange tilbydere som konkurrerer i markedet, finnes det flere alternativ for å søke små lån online i dagens marked. Det er bare viktig å huske på at du ikke behøver å slå til på det første tilbudet, og gjerne søke lån fra flere steder samtidig.

FAQ – ofte stilte spørsmål

Hvor gammel må jeg være for å søke om smålån?
For å få smålån i Norge må du være myndig. I Norge er aldersgrensen for å søke om smålån 18 år for alle, og noen foretak har enda høyere grenser – som 20 eller 25. Det kan noen ganger gjøres unntak dersom låntakeren stiller med myndig garantist.

Hvor lang tid tar det å få innvilget søknaden?
Søknadsprosessen for disse lånene er som regel relativt rask. Det er mulig å få smålån på dagen, og til og med smålån på minuttet fra visse tilbydere. Etter at søknaden er gjennomført og innvilget kan det variere hvor lang tid det tar før pengene er på konto, men det vil som oftest ikke ta mer enn et par virkedager.

Hvordan finner jeg de beste vilkårene for smålån?
Selv om det finnes mange som tilbyr små lån på timen i dag, er det lurt å bruke en side som sammenligner beste smålån opp mot hverandre. På den måten har du muligheten til å sammenligne raskt og effektivt, i motsetning til hvis du skulle søke deg frem til alle vilkårene i forskjellige vinduer selv.