Blancolån

LångivereVurderingLånebeløpRenteEksempelAlderBetalingsanmerkningSøk lån
1
Uno Finans10.000 - 600.000 kr5,00% - 24,4%Eff.rente 10,86%, 300.000
o/10 år, totalt 481.338 kr
20+ årJa, krever sikkerhetSøk nå
* Annonselenke
2
Lendo10.000 - 600.000 kr5,03% - 28,09%Eff.rente 11,19%, 130.000
o/5 år, totalt 167.988 kr
18+ årJa, krever sikkerhetSøk nå
* Annonselenke
3
Zensum20.000 - 600.000 kr5,25% - 29,9%Eff.rente 9,71%, 150.000
o/5 år, totalt 188.160 kr
25+ årNeiSøk nå
* Annonselenke
4
Klikklån10.000 - 70.000 kr13,42% - 52,85%Eff. rente 14,15%, 100.000
o/6 år, totalt 137.120 kr
25+ årNeiSøk nå
* Annonselenke

Innan du bestämmer dig för att ta ett lån är det viktigt att du är införstådd med riskerna men även vilka rättigheter och skyldigheter du har. I den här artikeln berättar vi mer om blancolån, vad det är, olika termer och andra faktorer som är bra att känna till innan du beslutar dig för att ta ett lån.

Vad är blancolån 2024?

Ett blancolån innebär i korthet att lånet är en kredit utan säkerhet. Detta kan jämföras med exempelvis ett billån, där bilen är säkerhet för att långivaren verkligen får tillbaka sina pengar. Om låntagaren inte kan betala, har banken eller kreditinstitutet rätt att ta bilen, och omsätta till pengar. På samma sätt står en fastighet som säkerhet för ett hypotekslån, och om lånet inte betalas, riskerar fastigheten att säljas genom exekutiv auktion.

Blancolånet däremot kan beviljas genom en ordinär ansökan, numera ofta via ett formulär på internet eller genom ett telefonsamtal. Beloppen varierar oftast mellan cirka 5 000 och 500 000 kronor men de förekommer även vid lägre belopp, om än under annan benämning. För att bli godkänd låntagare behövs oftast en fast regelbunden inkomst, och helst ska du inte ha några betalningsanmärkningar. För de lite lägre beloppen kan det ibland gå att bli godkänd trots att du saknar fast inkomst. Långivarna koncentrerar sig också alltmer på hur betalningsförmågan ser ut just nu, så även personer med betalningsanmärkning har chans att få en kredit.

Kreditupplysning

I många fall tas det en kreditupplysning genom till exempel UC. I en sådan upplysning står det vad den sökande hade för taxerad inkomst föregående taxeringsår, samt om det finns några betalningsanmärkningar. Nuvarande utnyttjade krediter, samt eventuella tillgångar i form av exempelvis fastigheter finns också med i upplysningen.

Många långivare är väl medvetna om att det kan ske misstag även för den bästa, och en gammal betalningsanmärkning behöver nödvändigtvis inte innebära att det inte går att få ett lån. Även här ser långivarna till nuvarande betalningsförmåga. Om det tagits en kreditupplysning i samband med ansökan, får den som söker om lån alltid hem en kopia på kreditupplysningen. Då finns möjlighet att själv se vad som finns antecknat.

Enligt lag krävs en kreditupplysning innan ett lån beviljas, och du kan därmed inte förvänta dig att få ett lån helt utan kreditupplysning.

Ränta

Vill du låna pengar kostar det givetvis. Förutom att det kan finnas uppläggningsavgifter och aviavgift, så betalas ränta på det lånade beloppet. Här gäller det att se upp, och det är viktigt att du jämför de olika långivarnas villkor. Det gäller att inte bara titta på vem som har den bästa räntan, utan du måste också titta på övriga kostnader.

Av denna anledning finns något som heter effektiv ränta. Med det måttet blir det enklare att jämföra totalkostnaden för lånet, då alla kringkostnader är medräknade. Låg ränta på ett kort lån, i kombination med en hög uppläggningsavgift kan faktiskt bli dyrare än ett lån med, tillsynes, högre ränta. Generellt sett går det dock säga att det normalt är högre ränta på ett blancolån, just av den anledningen att banken har sämre säkerhet jämfört med till exempel billån eller bostadslån. Räntan är alltså bankens betalning för att låna ut pengarna, men om de tar en högre risk vill de givetvis ha bättre betalt.

Flera sökande

Det billigaste sättet att låna pengar, näst efter att sätta något som säkerhet, är att antingen ha en medsökande, eller att skaffa en borgensman. En medsökande innebär i korthet att om ni är två som söker ett gemensamt lån, till exempel till kontantinsats till gemensamt boende, bär ni ett solidariskt, alltså gemensamt ansvar, för att lånet betalas. På så sätt blir bankens eller kreditgivarens risk lägre, och sannolikt även räntan.

Om du ändå vill vara ensam på lånet, kan du istället ha en borgensman. Det kan till exempel vara en förälder, ett syskon, en chef eller en god vän som går i god för att lånet kommer att betalas. Eftersom en borgensman blir skyldig att betala om inte låntagaren betalar, är risken för banken eller kreditgivaren lägre. Det brukar innebära dels lägre ränta, dels att det blir lättare att få lånet beviljat. Här är det dock viktigt att betona att det gäller att vara medveten om risken du tar som borgensman.

Kort sammanfattning av blancolån

  • Lån eller kredit utan säkerhet
  • Du bestämmer själv vad pengarna ska användas till
  • Möjlighet till lån utan UC
  • Lättare med medsökande eller borgensman

Frågor om blancolån

Vad är skillnaden mellan blancolån och privatlån?

Det är ingen skillnad, utan olika namn på samma sak. Det är alltså ett lån som du använder för privata angelägenheter, och du behöver inte redogöra för vad pengarna ska användas till, och lånet sker utan säkerhet i form av egendom.

Vad är skillnaden på borgensman och borgenär?

Även om de två orden ofta blandas ihop i de här sammanhangen, är de två ord med helt skilda innebörd. Borgensman är den som kan stå som garant för att lånet kommer att betalas, om låntagaren plötsligt inte kan betala. En borgensman kan alltså vara en god hjälp om du har svårt att få lån. Borgenär däremot är den som lånar ut pengarna, till exempel en bank eller ett kreditinstitut. Med motsvarande termer heter den som tar lånet gäldenär. Så gäldenären är alltså skyldig borgenären pengar och borgensmannen får gå in och betala om gäldenären inte kan.

Vad kostar det att ta ett blancolån?

Det varierar relativt kraftigt, beroende på flera faktorer. Det beror till exempel på hur din ekonomi ser ut, anställning och lön, betalningsanmärkningar, om ni är flera som söker tillsammans och så vidare. Vid en jämförelse mellan olika lån, titta alltid på den effektiva räntan som är ett mått på lånets totala kostnad, alltså inklusive ränta och avgifter.

Kan jag ha flera blancolån?

Ja, det kan du ha. När du söker ett blancolån, tar långivaren en kreditupplysning. I en sådan upplysning står det hur mycket lån och krediter du redan har, och till hur stor del de är utnyttjade. Det är sedan upp till långivaren att avgöra om det finns utrymme för fler lån. Tänk dock på att du ska kunna betala tillbaka alla lån.

Hur stort belopp kan ett blancolån vara på?

Det vanligaste är att blancolån varierar mellan cirka 5 000 upp till 500 000 kronor, men det finns olika varianter. SMSlån är en form av blancolån och ligger i regel kring bara 500 eller 1 000 kronor. Det finns även blancolån med högre belopp än 500 000 om du exempelvis har mycket god inkomst, men det skiljer sig åt eftersom att blancolån är ett relativt brett begrepp.